Kako gledati blokirane YouTube videozapise | Deblokiranje videa uz VPN

YouTube je globalna platforma koja svakog mjeseca privlači više od dvije milijarde jedinstvenih korisnika iz cijelog svijeta. Nažalost, to ne znači da svatko može pristupiti svakom videu na YouTubeu.

Ovisno o zemlji u kojoj se nalazite, određeni su videozapisi blokirani. To je zato što YouTube koristi vašu lokaciju (određenu vašom IP adresom) kako bi odredio koje videozapise možete gledati. To se naziva geoblokiranje ili geo-ograničavanje.

Ako ste pokušali koristiti YouTube dok ste bili na odmoru ili ste živjeli u inozemstvu, vjerojatno ćete biti upoznati s YouTubeovom porukom o pogrešci geo-ograničenja, “The uploader has not made this video available in your country” koja se povremeno pojavljuje kada pokušate pristupiti videozapisima u svojoj domovini.

Zašto su videozapisi blokirani na YouTubeu

Općenito postoje dva razloga za geoblokiranje videozapisa:

 1. Licenciranje: To se obično dogodi sa materijalom namijenjenim za zabavu u vlasništvu velike tvrtke. Vlasnik videozapisa je ili odlučio ograničiti pristup na ograničeni broj zemalja ili nema pravo dijeliti videozapis u određenim zemljama. Mnogi glazbeni videozapisi padaju pod ograničenja licenciranja, poput službenog videa Wiza Khalife za Black and Yellow, koji je blokiran u većini Afrike i dijelovima Srednje Amerike i Kariba.
 2. Usklađenost s lokalnim zakonima: YouTube ponekad blokira videozapis ako krši lokalni zakon. Na primjer, u Tajlandu je protuzakonito vrijeđati tajlandskog monarha, pa se videozapisi koji kritiziraju tajlandskog kralja blokiraju unutar zemlje.

Kako dobiti pristup na YouTubeove videozapise

Najbrži, najlakši i najpouzdaniji način za deblokiranje YouTube videa je korištenje VPN-a. Korištenje VPN-a omogućuje vam povezivanje s poslužiteljem u drugoj zemlji i promjenu vaše IP adrese kako bi YouTube mislio kao da gledate videozapise iz te zemlje. Spajanjem na poslužitelj u zemlji u kojoj videozapisi koje želite gledati nisu blokirani, možete uspješno zaobići geo-ograničenja na svim YouTube videozapisima.

 1. Da biste gledali blokirani YouTube video pomoću VPN-a, prvo ćete se morati prijaviti na pouzdani VPN. Ovdje se možete prijaviti na hide.me VPN.
 2. Zatim trebate preuzeti i instalirati VPN aplikaciju na svoj uređaj. Ovdje možete preuzeti hide.me koji će vam omogućiti da uspostavite pristup YouTube videozapisima na mobilnim i stolnim uređajima.
 3. Nakon što instalirate VPN aplikaciju, morate se prijaviti i spojiti na VPN poslužitelj u zemlji u kojoj video koji želite gledati nije blokiran.
 4. Sada možete gledati sve YouTube videozapise koji nisu blokirani u toj zemlji.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

Ovisno o videozapisu, može biti očito u kojim je zemljama dostupan ili ćete možda morati isprobati nekoliko različitih lokacija kako biste pronašli onaj koji radi. Na primjer, Saturday Night Live (SNL) američka je televizijska emisija koja geoblokira svoje najnovije videozapise na YouTubeu za sve izvan SAD-a. Kao što biste očekivali, povezivanje s američkim poslužiteljem učinit će te videozapise dostupnima. Međutim, možda nije uvijek tako očito koju zemlju trebate odabrati da biste otključali određeni YouTube videozapis.

Koristeći SNL kao primjer, možete vidjeti u kojoj mjeri neki YouTube kanali geoblokiraju svoj sadržaj gledajući koliko je još videozapisa dostupno kada se povežete s VPN poslužiteljem u SAD-u.

Zašto deblokirati YouTube pomoću VPN-a?

Korištenjem pouzdanog i sigurnog VPN-a za deblokiranje YouTube videozapisa, također prikrivate svoju IP adresu od svog davatelja internetskih usluga i čuvate svoju privatnost na mreži. Korištenje VPN-a za dobivanje pristupa na YouTube videozapise također je puno sigurnije i pouzdanije od korištenja YouTube proxyja i nudi bolje iskustvo gledanja od korištenja Tor-a (iako korištenje Tor-a za deblokiranje YouTubea može biti potrebno u nekim slučajevima).

Korištenjem VPN-a za zaobilaženje geo-ograničenja na YouTube videozapisima, učinit ćete sljedeće:

 • Vaša povijest gledanja ostaje kompletno privatna
 • Lagano se prebacivati između poslužitelja u različitim zemljama kako biste pristupili različitim sadržajima
 • Imati ćete dovoljno brzu vezu za jednostavno pregledavanje videozapisa

Trebate imati na umu da VPN može vidjeti sve vaše online aktivnosti dok ste povezani, zbog čega biste trebali koristiti samo pouzdane VPN-ove s politikom bez zapisivanja, poput hide.me VPN-a.

Pristupite YouTube videozapisima pomoću Tor preglednika

Tor Browser je moćan alat za privatnost koji možete koristiti da sakrijete svoju IP adresu. Omogućuje vam slanje internetskog prometa preko Tor mreže, mreže posebnih poslužitelja diljem svijeta. Tor Browser šifrira vaš internetski promet tri puta i zatim ga usmjerava kroz tri različita poslužitelja, čineći ga gotovo nemogućim za praćenje, tako da YouTube ne može znati vašu stvarnu IP adresu i ne može geoblokirati videozapise za vašu lokaciju.

Prosječnom korisniku YouTubea bilo bi bolje koristiti VPN, što čini odabir zemlje za pregledavanje brzim i lakim. Međutim, trebali biste upotrijebiti Tor Browser za deblokiranje geo-ograničenih YouTube videozapisa ako mislite da bi lokalne vlasti saznale da gledate neki videozapis koji je zakonski zabranjen. Iako je to donekle komplicirana procedura, također možete postaviti zemlju u kojoj je konačni Tor poslužitelj. Postoje tri glavna razloga zbog kojih biste trebali izbjegavati korištenje Tor-a za pregledavanje YouTubea:

 • Brzina veze je vrlo spora
 • Kada gledate videozapis preko Tor preglednika usporavate vezu svim ostalim korisnicima Tor preglednika
 • Tor može biti kompliciran za postaviti na računalo

Pristupite YouTube videozapisima s YouTube proxy serverom

Proxy poslužitelj također vam omogućuje da pregledavate internet kao da ste u drugoj zemlji tako što vas povezuje s drugim poslužiteljem. Proxy poslužitelj skriva vašu IP adresu od vašeg odredišta slično kao VPN. Međutim, proxyje općenito treba izbjegavati jer mogu:

 • Razotkriti vaše podatke
 • Pregledavati vašu online aktivnost
 • Dati loše performanse

Međutim, za razliku od VPN-a, proxy radi samo preko veze koju otvorite s proxyjem. Na primjer, ako slušate Spotify putem desktop aplikacije i spojite se na proxy poslužitelj u svom internetskom pregledniku, samo će promet iz vašeg internetskog preglednika ići kroz proxy, dok će se Spotify nastaviti povezivati ​​s vašim lokalnim ISP-om.

Proxyji također ne dodaju dodatnu enkripciju vašem prometu kao VPN. Zapravo, u mnogim slučajevima besplatni proxyji zabranjuju HTTPS promet. To znači da ne samo da su vaši podaci osjetljivi na presretanje i čitanje, već i proxy usluga može pratiti vašu aktivnost dok ste povezani s njom. Također, besplatne proxy veze obično su manje stabilne i sporije od VPN veze.

Što ako je YouTube potpuno blokiran?

Postoje neki slučajevi kada je YouTube potpuno blokiran, a ne pojedinačni videozapisi. To se može dogoditi u zemljama sa strogom praksom cenzure ili ako koristite mrežu koja blokira YouTube pomoću vatrozida (na primjer, na poslu ili u školi).

Neke su zemlje, poput Kine, Irana i Turkmenistana, potpuno blokirale YouTube. Navedeni razlozi za blokiranje YouTubea uključuju zaštitu građana od štetnog sadržaja, nacionalnu sigurnost ili moralne razloge. Ovisno o metodama koje država koristi, VPN može, ali i ne mora biti učinkovit.

Mnoge škole i radna mjesta koriste vatrozid za blokiranje određenih web stranica poput YouTubea kako bi uklonili smetnje ili povećali produktivnost. Međutim, postoje mnogi slučajevi u kojima je pristup YouTube videozapisima neophodan u tim okruženjima — posebno iz obrazovnih razloga.

I dalje možete koristiti VPN da zaobiđete ova ograničenja pristupa YouTubeu, jer će VPN sakriti vaš internetski promet od vatrozida.

 1. Kako bi dobili pristup na youtube pomoću VPN-a, prvo morate imati VPN aplikaciju.
 2. Nakon što ste preuzeli VPN aplikaciju morate se prijaviti i spojiti na neki poslužitelj. Ako samo želite prijeći vatrozid onda se možete i spojiti u server u vašoj državi.
 3. Sada imate pristup Youtubeu

Često postavljena pitanja vezana uz VPN i Youtube

Kako VPN daje pristup Youtube videozapisima
VPN kriptira vaš internetski promet i usmjerava ga preko poslužitelja u drugoj zemlji, tako da se čini kao da pregledavate internet iz te zemlje. IP adresa vašeg uređaja označava vašu opću lokaciju (grad i poštanski broj) koju web stranice zatim koriste za geografsko ograničavanje određenog sadržaja. Ako koristite VPN, vaša IP adresa se mijenja u onu u drugoj zemlji, što znači da te web stranice više ne mogu blokirati sadržaj na temelju vaše stvarne lokacije.
Može li se dobiti pristup Youtubeu sa besplatnim VPN-om
Ne morate platiti subskripciju na neki VPN da biste deblokirali YouTube videozapise. Možete se prijaviti za neke besplatne VPN-ove ali je brzina veze najčešće spora i sigurnost samog VPN-a nije najbolja.
Kako deblokirati Youtube na mobilnom uređaju
Postupak za deblokiranje geografski ograničenih YouTube videozapisa na vašem mobilnom uređaju gotovo je isti kao i za deblokiranje sadržaja na vašem stolnom računalu. Hide.me ima aplikacije za iOS i Android uređaje. Nakon što preuzmete i instalirate ispravnu aplikaciju za svoj uređaj, možete se jednostavno povezati s poslužiteljem u zemlji u kojoj videozapis koji želite gledati nije blokiran, a zatim upotrijebiti aplikaciju YouTube na svom uređaju za gledanje videozapisa po vašem izboru.

Ana Janušić