kako-blokirati-online-trackere-osam-nacina-za-blokiranje-online-pracenja

Kako blokirati online trackere | Osam načina za blokiranje online praćenja

Svaki put kad posjetite web stranicu, tisuće organizacija pokušava promatrati vašu povijest pregledavanja, osim ako ne dopustite praćenje. Profili koje te organizacije stvaraju pomoću tih informacija mogu biti iznenađujuće temeljiti.

Mnogi ljudi čak i ne znaju da ih se prati, a oni koji znaju prihvaćaju da je stalni nadzor cijena koju plaćate da biste bili online. Dok se podaci koje te organizacije prikupljaju općenito koriste za prodaju više ciljanih oglasa, to što ti podaci budu izvan vaše kontrole predstavlja sigurnosni rizik i ugrožava vašu privatnost. Nitko se ne bi trebao tako lako odreći svog prava na privatnost.

Ovdje ćemo raspravljati o nekim od alata i tehnika koje možete koristiti za blokiranje online praćenja web stranica koje posjećujete. Prije nego što počnemo, bilo bi korisno znati kako vas te usluge zapravo prate.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

Kako vas kolačići prate na internetu

Kolačići su sićušni komadići teksta koje web stranice postavljaju na vaš uređaj na temelju web stranica koje posjećujete i stvari koje kliknete. Taj se tekst zatim može pročitati kada se vratite na web mjesto, dopuštajući mu da vas “prepozna” i ponovno stvori vaše prethodno odabrane postavke. To je ono što vam omogućuje da ostanete prijavljeni na stranicu osim ako se namjerno ne odjavite. Ove vrste kolačića nazivaju se kolačićima prve strane, budući da dolaze izravno s web stranice kojoj pristupate.

Kolačiće treće strane postavljaju na vaš uređaj treće strane, ne vi, ne web-mjesto koje posjećujete, već usluge tajnog oglašavanja. Ove usluge oglašavanja zatim prate vaš uređaj od stranice do stranice, pokušavajući vidjeti koja vas web-mjesta i teme zanimaju kako biste poboljšali oglase koje vam prikazuju. Također mogu završiti s temeljitom evidencijom vaših online aktivnosti.

Općenito govoreći, kolačići prve strane korisni su, dok kolačići treće strane izazivaju brojna pitanja u vezi s privatnošću. Srećom, kolačiće trećih strana lako je izolirati. Većina sljedećih rješenja usredotočit će se na to kako izbjeći ili blokirati kolačiće trećih strana.

Osam načina za blokiranje online praćenja

1. Koristite dodatke za preglednik

Jedna od najjednostavnijih stvari koje možete učiniti za blokiranje online praćenja kolačića trećih strana je preuzimanje proširenja preglednika protiv praćenja. Privacy Badger Electronic Frontier Foundationa koristi algoritme kako bi saznao koje zahtjeve trećih strana treba blokirati, dok Disconnect koristi popise koje generiraju korisnici. Ghostery omogućuje korisnicima da odaberu hoće li ili ne dati dopuštenje trekerima trećih strana. Sva tri ova dodatka preglednika dostupna su za Chrome i Firefox.

Za one koji traže robusnije i sofisticiranije alate za blokiranje oglasa, predlažemo AdBlock Plus ili uBlock Origin. Ovi dodaci zahtijevaju malo više korisničkog znanja jer blokiraju skripte i aplikacije trećih strana. To štiti vaše podatke, ali također može ostaviti web stranicu koju posjećujete nečitljivom dok ne shvatite koje skripte treba pokrenuti.

2. Blokiranje online praćenja kolačića trećih strana

Nakon što vas treća strana označi svojim kolačićima, može vas pratiti mjesecima osim ako redovito čistite svoj uređaj. Chrome, Firefox, Opera i Microsoft Edge imaju opcije koje vam omogućuju brisanje kolačića trećih strana. Ovi preglednici također imaju opcije koje pomažu u ograničavanju mogućnosti trećih strana da vašem uređaju daju kolačiće, iako su općenito manje učinkovite od gore navedenih proširenja preglednika.

3. Koristite tražilice koje vas ne prate

Tražilice su autoceste interneta. Vode nas izravno do sadržaja koji želimo. Međutim, oni često snimaju i prodaju vašu povijest pretraživanja, što je za mnoge ljude isto kao prodaja njihove povijesti pregledavanja. Tražilice kao što su DuckDuckGo ili Qwant ne prate vašu IP adresu niti bilježe vašu povijest pretraživanja, što vam omogućuje pristup informacijama a da vaša privatnost ostane netaknuta. Saznajte više o privatnim tražilicama.

4. Prilagodite svoje postavke privatnosti

I Facebook i Google imaju brojne načine za praćenje i prikupljanje vaših podataka. To je temelj njihovog poslovanja, tako da će privatnost koju postižete na ovim platformama biti relativna. Međutim, korisnici imaju određenu kontrolu nad time koje podatke te organizacije mogu prikupljati, a koje ne. Postavljanjem vašeg Facebook profila na privatni i posjetom Facebookovoj stranici s postavkama oglasa, možete ograničiti količinu svojih podataka koje društvena mreža može prikupljati i dijeliti.

Google svojim korisnicima daje kontrolu nad podacima koje prikuplja na stranici računa. Korisnici mogu odlučiti kako će ih Google ciljati s prilagođenim oglasima i izbrisati zapise svoje povijesti pretraživanja. Iako će korištenje različitih tražilica pomoći, ne zaboravite da Google također može pristupiti vašim podacima putem Android uređaja, YouTubea i Gmaila.

5. Koristite usluge e-pošte koje vas ne prate

Zaštita vaše online aktivnosti ne znači ništa ako ne zaštitite svoju e-poštu. Dok je većina tehnoloških tvrtki prestala skenirati privatne e-mailove u potrazi za reklamnim podacima, nedavne vijesti pokazale su da ta praksa još uvijek postoji. Najbolja opcija za zaštitu i privatnost vaše e-pošte su end-to-end kriptirane usluge.

6. Testirajte trackere za blokiranje online praćenja

Brz način da procijenite napredak koji ste postigli u blokiranju programa za praćenje trećih strana je da posjetite EFF-ov Panopticlick ili Am I Unique. Ove stranice pokazat će vam programe za praćenje koji još uvijek imaju pristup vašoj mrežnoj aktivnosti i pomoći vam da vidite “digitalni trag” vašeg uređaja.

7. Koristite zaštitu digitalnog traga

Fingerprinting (ili uzimanje digitalnog traga) je nova praksa u kojoj web stranice pristupaju grafičkom čipu vašeg uređaja putem JavaScripta i Canvas API-ja. To web stranicama može doznati vaše jezične postavke, vremensku zonu, koju web stranicu posjećujete i s koje web stranice dolazite. Treća strana zatim dobiva uređaj za generiranje jedinstvene slike koja se može koristiti za identifikaciju i praćenje uređaja. Budući da ova slika nije pohranjena s vašim kolačićima, teško je izbjeći fingerprinting. Najbolja obrana je proširenje preglednika kao što je Canvas Defender, koje dodaje šum slici koju treće strane prisiljavaju vaš uređaj da crta, što pomaže prikrivanju vašeg identiteta.

8. Koristite VPN ili Tor

Kako biste izbjegli praćenje pomoću IP adrese vašeg uređaja, možete koristiti VPN. Ovo će usmjeriti vaš internetski promet kroz VPN poslužitelj po vašem izboru i zamijeniti vašu IP adresu IP adresom tog VPN poslužitelja. Budite sigurni da koristite samo pouzdane VPN usluge jer tvrtka koju odaberete može pristupiti i bilježiti vašu mrežnu aktivnost dok ste povezani na njihovu infrastrukturu. Alternativno, ako brzina i izvedba nisu glavna razmatranja, također možete koristiti Tor anonimnu mrežu, koja šifrira vaš promet dok ga istovremeno usmjerava kroz više poslužitelja širom svijeta.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji i sačuvate svoju anonimnost na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

 

Marin Zoric